مراکز گفتاردرمانی سندرم داون شمال کرج سیاوش عطایی 09121623463:چرا کودک من غذا نمی خورد ؟
این متن برگرفته از تجربیات ما در فاصله سنی ۹ تا ۱۲ ماهگی بچههاست.
چرا کودک من غذا نمی خورد ؟ مهمترین اصلی که باید در مقابل او به کار بگیرید این است که مجبورش نکنید. این مساله را کاملا جدی بگیرید چون اجبار بچهها در غذا خوردن نه تنها آنها را نسبت به غذا علاقمند نمیکند، بلکه باعث میشود به طور کلی مقاومت آنها در رفتارهای دیگر هم در مقابل خواستههای پدر و مادر زیاد شود و به قول معروف لجباز شوند.
چرا کودک من غذا نمی خورد
اگر کودکی دارید که خوب غذا نمیخورد، این ده توصیه را بهکار بگیرید:
۱. نگران نباشید،
فرزند شما نرمال است و هیچ مشکلی وجود ندارد مگر در شرایطی که دکتر با آزمایشهای پزشکی در رشد کودک اختلالی احساس کند. و این معمولا مورد شما نخواهد بود.
۲. او را مجبور به غذا خوردن نکنید.
در هیچ شرایطی و با هیچ دلیل و بهانهای نباید به زور به کودکی که تمایلی به خوردن غذا ندارد، غذا داد.
۳. وقتی کودک غذا میخورد او را تشویق نکنید! (این خیلی مهم است)
وقتی کودک شما خوب غذا میخورد، نباید او را تشویق کنید، نباید پاداش و جایزه بدهید یا حتی به نوعی نشان بدهید که از این قضیه خیلی خوشحالید. غذا خوردن یک کار خارق العاده یا کاری که مستوجب تشویق و پاداش باشد نیست!کودک باید بداند و متوجه شود که ما غذا میخوریم برای اینکه نیاز به غذا داریم و نه برای خوشایند پدر و مادر یا در ازای جایزه و تشویق.
۴. اگر کودک شما غذایی را نخورد، به هیچ وجه آن را تغییر ندهید.
(این مساله بخصوص در مورد بچههای بزرگتر صادق است) زمانی که همه دور میز غذا نشستهاند، او را هم بنشانید و برایش مقداری غذا بریزید، حتی اگر نمیخورد. اگر کوچکتر است خودتان سعی کنید هر چند دقیقه یک بار یک قاشق از بشقابش به او بدهید ولی اگر بچه غذا نخورد هیچ عکسالعملی نشان ندهید. بهتر است که سعی کنید برای مدتی بیشتر غذاهایی که کودک دوست دارد را برایش آماده کنید ولی اگر غذا را نخورد دیگر نباید آن را عوض کنید.
۵. کل مدت غذا خوردن بچه یا غذا دادن به او نباید بیشتر از نیم ساعت طول بکشد.
وارد فاز خستگی خودتان و بچه نشوید. نگذارید که او ساعتها با غذا بازی کند تا شاید لقمهای در دهانش بگذارد.
مجبورش نکنید بشقابش را تمام کند. اگر تا ده دقیقه دیدید کودک غذا نمیخورد آن را جمع کنید بدون اینکه هیچ عکس العملی نشان بدهید. هیچ کامنتی ندهید، هیچ نصیحتی نکنید، غر نزنید، حتی صورتتان نباید ناراحتی، عصبانیت، خستگی، یاس و غیره را نشان دهد.
بله! اصلا راحت نیست، ولی باید فرض کنید که دوربینی دائما حاضر است و از صورت شما فیلم میگیرد و شما باید یک حالت کاملا خنثی را نشان دهید. برای تغییر عادات کودکتان در این مورد، حتی اگر عصبانی، مایوس و خسته هستید باید نمایش بازی کنید و خودتان را بیتفاوت نشان دهید، حتی اگر این بازی مدتها طول بکشد.
۶. بشقاب پر از غذا را جلوی کودک نگذارید.
برای بچههایی که اشتهای کمی دارند، بشقاب را پر از غذا نکنید. سه-چهار قاشق مرباخوری غذا کافی است که در بشقاب باشد. اگر آن را خورد و باز هم اشتها داشت دوباره در بشقابش بریزید. دیدن یک بشقاب پر بچه کم اشتها را اذیت میکند. بگذارید او باشد که اعلام میکند باز هم غذا میخواهد.
۷. بین دو وعده غذایی چیزی به بچهها ندهید.
فقط در مورد بچههایی که خوب غذای یک وعده را نخوردهاند میتوانید مخصوصا چیزهایی دم دستشان بگذارید که خودشان سراغش بروند. آن هم قطعا مواد غذایی مفید! به هیچ وجه چیزهای دیگر را جایگزین نکنید با این بهانه که گرسنه است. میتوانید کمی نان، پنیر، میوه و غیره در آشپزخانه و یخچال و در دسترس بچه بگذارید که به صورت غریزی با احساس گرسنگی و بدون احساس اینکه اجباری در کار است سراغشان برود و رابطه جدیدی با غذا برقرار کند (این هم بیشتر در مورد بچههای بزرگتر صادق است).
۸. هیچ کامنت و عکسالعملی نشان ندهید.
این مورد شاید در موردهای دیگر هم تکرار شده ولی به خاطر اهمیت آن مستقلا آن را بیان میکنیم. هیج نظر و کامنتی در مورد اشتهای بچه و غذا خوردنش در مقابل او نباید داده شود. نباید جلوی بچه بگویید که او بد غذاست و اشتهایی خوبی ندارد. این مشکل در مقابل او به هیچ وجه نباید به زبان بیاید. در عین حال نباید اگر غذا خورد تشویق و تحسین شود . به او نباید نشان بدهید که اگر غذا میخورد شما را خوشحال میکند و اگر نمیخورد ناراحت و عصبانی میشوید. اگر واقعا عصبانی هستید به اتاق جای دیگری بروید و سعی کنید خودتان را به نحوی آرام کنید ولی در مقابل فرزندتان هیچ چیز نشان ندهید.
۹. به توصیههای بیمورد و نظر غیر متخصصان توجه نکنید و روش خود را تغییر ندهید.
اگر فرزند شما واقعا با غذا خوردن مشکل دارد، ممکن است راهی کمی طولانی در پیش داشته باشید برای اینکه این مشکل را حل کنید ولی در راه خودتان مصمم باشید و آن را تغییر ندهید تا رابطه او را با غذا بهتر کنید و از دچار شدنش به فوبیای غذایی پیشگیری کنید (این مساله میتواند مشکلات زیادی برای او به همراه داشته باشد).
۱۰. یک اصل پزشکی:
اگر کودک شما رشد کندی دارد به این دلیل نیست که کم غذا میخورد، بلکه کم غذا میخورد چون رشد کندی دارد. به عبارتی بیاشتهایی علت رشد کند بچه نیست بلکه میتواند گاهی معلول آن باشد!
و در پایان صندلی غذا را برای کودکان فراموش نکنید!
عکس نوشته آغاز امامت حضرت ولیعصر (عج) عکس پروفایل امامت امام زمان | عکس نوشته آغاز امامت حضرت ولیعصر (عج)زیباترین کاخهای ایران در کدام شهرها واقع شده
pooyesh-dar-kardarmani-karaj.ir